Är det någon skillnad på bröd och bröd?

Time is money brukar man ju säga. Och detta stämmer verkligen när det gäller brödindustrin, precis som i alla andra industrier.
Bröd ska ju gärna jäsa bra för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Att jäsa bröd tar tid, så detta har brödfabrikerna löst genom att pressa luft och vatten in i degen med hjälp av höghastighetsmixrar, dubblera jästmängderna samt tillsätta kemiska oxidanter, enzymer och härdat fett. Somliga av de tillsatta ämnerna räknas som "processhjälpmedel" och behöver därför ej ens deklareras!
Riktigt bröd blir ju dessutom gammalt ganska snart efter man gräddat det och därför behövs ännu mer tillsatser för att brödet ska hålla sig snyggt i hyllorna, ofta i över en vecka.
Resultatet blir alltså dom luftiga, smaklösa limporna, fattiga på näring och rika på tillsatser, som vi köper i affären. Även om variationen av bröd i mataffärerna kan verka imponerande så är mer eller mindre alla gjorde på samma sätt och det är mycket svårt att hitta riktigt bröd. Enda garantin för de allra flesta är att baka sitt eget bröd. Fett jobbigt, jag vet, men helt klart värt det.

Ett av mina favoritrecept är Leilas recept på tekakor. Att baka bröd är som sagt inte min favoritsyssla så låt inte bilden skrämma dig! Man kan göra dom mycket finare och mindre brokiga om man anstränger sig lite mer än jag gjort. Goda är dom i alla fall! <3

Here goes the recept på ca 10 st. Jag brukar göra dubbelsats.
 • 5 dl mjölk
 • 4 dl havregryn
 • ½ msk salt
 • 1 msk ljus sirap
 • 150 g smör
 • 25 g färsk jäst
 • 8-9 dl vetemjöl

Tillagning:

 1. Värm mjölken till ca 50 grader och häll sedan i havregrynen, saltet och sirapen. Låt blandningen stå och svälla i ca 20 minuter.
 2. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
 3. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
 4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
 5. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter
 6. Sätt ugnen på 225 grader.
 7. Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor, cirka 1 cm tjocka.
 8. Nagga dom med en gaffel och jäs under bakduk på plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
 9. Grädda dom i mitten av ugnen i ca 10 minuter.


Kommentarer
Postat av: kiwiberries

bra inlägg! ett ta var jag helt inne på detta och gjorde endast mitt eget bröd! kände mig grym, men jag är inte så duktig på att baka så jag gjorde väl några sorter som var liknande men saken var att M tröttnade ju väldigt fort och tillslut vägrade hon äta frukost... fantasilös som jag var just då så blev det mer och mer köpbröd som smög sig tillbaka till mig. sedan var det bara jag som åt o när jag använde bakmaskinen blev det så stora bröd... men jag vill verkligen sätta igång igen!sv: haha jag dödar också alla mina blommor. har till och med skrivit ett inlägg om det ;) bara plastblommor som överlever här.

2012-04-03 @ 16:20:34
URL: http://kiwiberries.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0