Blåbärs cheesecake

Jag har provat några olika recept på cheesecake och detta har blivit den klara favoriten! Och det var faktiskt även den "nyttigaste" av dem alla - om man nu får lov att kalla dess godbitar nyttiga... ^^

Ingredienser

Botten:

200 gram digestivekex
75 gram smör
0,5 dl socker

Fyllning:

200 gram blåbär
4 dl creme fraiche
3,5 dl kvarg (kesella)
2 dl socker 1 tsk vaniljsocker
0,5 dl maizena
1 krm salt
3 st ägg

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 150 grader. Kör kexen i mixer. Smält smöret och rör ner smulorna och sockret. Pressa ner blandningen ordentligt i botten av formen. Baka den ljusbrun, ca 12 minuter.

Fyllning:

Mixa blåbären till en slät puré. Blanda crème fraiche och kesella i en bunke. Tillsätt blåbärspuré, socker, vaniljsocker, maizena, salt och ägg. Häll massan i formen. Baka i 150 grader i ca 75 minuter eller tills den känns färdig när du sticker en provsticka i den. Låt kallna och ställ i kyl över natten. Lossa kanterna försiktigt med en kniv som spolats i varmt vatten.

Njut!

Gröna tips - Släng inte mat!

Själv har jag växt upp till att bli värsta matsnobben, klarade inte av att äta någon mat som legat längre än några timmar eller var blandat "på fel sätt".. Pinsamt.. ^^

Men tack och lov så har min man nolltolerans mot att slänga mat, även egna kreationer som min 4-åring lämnar (läs: ketchup/vaniljsås/köttfärssås/äppelmos-blandningar, urghhh!). Men faktiskt så är slängandet av mat ett himla slöseri om den inte blivit gammal såklart.

Idag fick jag hem en himla användbar bok för endast 35 kr! Hur man kan laga en spännande måltid en dag för att använda eventuella rester för ännu en spännande måltid nästa dag! Perfekt sätt att ta tillvara på gamla rester i kylskåpet! (kanske inte 4-åringens egna kreationer då eh... de får vi/han gott äta upp som dom är ^^)


"Bra mat är värd att vara rädd om. Hur du får ut det mesta av din matkasse och 50 recept för 100 dagar finns nu i en pocketbok som du kan beställa här.

Boken handlar om hur du kan laga något gott Dag 1 och använda det som blir över till ännu en spännande måltid Dag 2. En bok att spara för att sluta slänga.

Beställ ditt eget exemplar här " <--------------


Gröna tips - Tvätta miljövänligare

"Miljövänligare". Tycker det är ett så gulligt ord ^^ Man är vänlig mot miljön liksom.. : )

Och det kan man vara genom att undvika att tvätta vid för hög temperatur. Med dagens tvättmedel kan man tvätta lika rent vid en lägre temperatur som vid 60 grader.

Se även till att fylla tvättmaskinen. Den mesta energin går åt att värma vattnet som sedan går direkt ut i avloppet. Lika mycket vatten och el förbrukas även om tvättmaskinen endast är halvfull.

Hängtorka sedan tvätten i största möjliga mån. Det tar det 3 gånger så mycket energi att torktumla tvätten som det gör att tvätta den. Dessutom slits inte kläderna lika snabbt. It's a win - win.

Happy green washing! <3

Lycklig Syster


Den bästa inrednings/prylbutiken jag hittills hittat i Stockholm - Syster Lycklig. <-------- Tycker verkligen dem förtjänar lite reklam.

Urgulliga saker och mycket trevlig och hjälpsam personal! Besök butiken på Tegnergatan 12 eller deras hemsida.

Jag kom hem med massa fina skålar, en kakburk, isglassformar till min 4-åring, en present till svärmor OCH ett planerat återbesök snarast möjligt ^^

I heart min kristall deo <3

Nu har jag fått testa min nya kristalldeo ordentligt. Den fungerar verkligen. Ja, jag älskar den! Har faktiskt aldrig haft en så bra deodorant.

Jag satt igår i ett fullsmockat kök med kvinnor, barn, bebisar och matlagning igång i en stickad (!) tröja - WHY stickad?? one might ask men i alla fall jag var ju tvungen att testa deon, när jag kom hem lukatde det ingenting! Nada! Min "vanliga" deodorant hade inte klarat det!

Levande hud


Nu har jag vart i farten igen och beställt mer naturliga hygienprodukter. Denna gång från en sida jag gillar att besöka (de har sååå spännande saker): levandehud.se

En "Rent ansikte", en mandeltvål och tadaaa: en deokristall. Just deokristallen har jag varit sugen på att prova hur länge som helst. Det är en sorts kristallblock som man fuktar och gnider på huden som fungerar som en deodorant. (Hur spännande??) Och så slipper man allt "skräp" som finns i vanliga deodoranter.

Många av mina vänner använder denna kristall deodorant och alla talar de varmt om den. Jag är nu inne på dag två och I like!



Miljöspel för barn (och vuxna!)

Jag snubblade över en helt underbar webshop med miljöpussel och spel för barn. Perfekt för min naturintresserade 4-åring.

GroPlay heter den! Kika in! De har fullkomligt urgulliga pussel och spel!



De har även en gratis iPhone app med ett memospel för barn.

In the world of books...

Jag har länge suktat efter 2 böcker som verkar riktigt intressanta och nu - finally - är dom beställda!


Någon som har läst dem?

(Bilderna är länkar)

Gröna tips - Konsumtion

Jag tänkte starta en liten serie med gröna enkla tips som alla klarar av att göra (åtminstone då och då) i sin vardag för att spara på miljön. Jag ska uppdatera dessa tips så ofta jag får inspiration till ett. Först lite lättförstådd information:

Och sedan till mitt första tips:

Köp begagnat, undvik slit-och-släng-produkter, överkonsumera inte

Behöver du en ny vårjacka? Eller kanske nya fräsha gardiner till köket?  Satsa på att köpa begagnat! Det sparar på både miljö OCH din plånbok. Vi lever tyvärr idag i en slit och släng-kultur som resulterar i helt enorma onödiga utsläpp för att producera allt vi vill ha. Saker köps och slängs mer än någonsin tidigare.

Man kan hitta massa spännande och vackra saker som är begagnade på nätet. Själv har jag blivit en hängiven budgivare på tradera.com , och i samband med att min son kom till världen fyndade jag och min make en jättefin, fräsh, lyxig och dessutom billig bugaboo barnvagn på blocket.se. Man kan även sälja eller ge bort saker man inte använder. Inte bara sparar man på jordens resurser utan att köpa och sälja begagnade saker är dessutom kul!

Men om du ändå vill köpa nytt så undvik slit-och-släng-produkter. Satsa istället på något som håller och som du kan ha nytta av länge. Det kan vara värt de extra pengarana som du kanske måste lägga ut.

Och sist men absolut inte minst: överkonsumera inte! Fundera en eller två gånger om du verkligen behöver den där saken du är så lockad av.. Vi handlar tyvärr alldeles för mycket nu för tiden - myself included.

Jag lovar att när man slutar överkonsumera så blir man mycket lyckligare och uppskattar det man faktiskt har så mycket mer! <3 <3 <3

Saffranspraliner

Nu till helgen skulle det passa bra med något riktigt gott att stoppa i sig som dessutom är nyttigt. Jag hittade följande recept på livinggreen.se matblogg som lät riktigt spännande och gott!


Saffranspraliner

  • 2 dl mandlar
  • 4 st dadlar
  • 1 påse saffran
  • 1 msk hett vatten
  • 2 msk honung
  • 1 citron, rivet skal
  • kokos till garnering

Mixa mandlarna till mjöl i en kaffekvarn/matberedare. Lägg mandelmjöl och dadlar i en matberedare och mixa samman.

Lös upp saffranet i hett vatten och låt det svalna något. Häll sedan i saffransvattnet tillsammans med honung och citronskal i matberedaren och mixa samman allt.

Forma till små bollar och rulla dem i kokos. Mmmmmm!


Följ min blogg med Bloglovin

<3

Lyx <3

Som en fortsättning på mitt lödder inlägg kan jag medela att jag nu provat shampot jag beställde från Body Bazar, och I am telling you: ni vill inte missa denna underbara produkt. Vilken lyxupplevelse! Känns så himla bra att bli av med alla dessa konstiga kemikalesammansättningarna till schampon och använda något helt och hållet från naturen som jag inte behöver oroa mig om det kan vara skadligt för mig eller någon annan.
Nu pryder mitt underbara schampo badrumshyllan tillsammans med mitt lika underbara shea smör ! Dessa produkter har verkligen lyxat till min vardag - utan att skada varken miljö eller mig själv. Jag rekommenderar varmt.


Morgonstund

Ett resultat av mitt sockerberoende har blivit en kopp varm choklad varje morgon. Älskar mina mornar då bebisen sover som mest och jag får en lugn stund. Och en kopp choklad! Mums!

To löddra or not to löddra...

...det är frågan.

Jag tog äntligen ett ganska stort steg och skrotade mitt gamla schampo som innehåller massa ingredienser som man ej vet vad det är och bl.a. Sodium Laureth Sulfate, ett ämne som finns i nästan alla kommersiella hygienprodukter såsom schampo, tandkräm, tvättmedel, fuktkräm, mascara osv. Ämnet används även som fettlösare till bilar och i fabrikslim. Sodium Laureth Sulfate framställs genom en blandning av svavelsyra, monododecylester och natriumsalt.

Anledningen att detta ämne används i så många kända och billiga varumärken är att det är billigt att producera samt att det har en löddrande effekt vilket är effektivt för att ta bort fetter. Dock tar SLS bort  de naturliga oljorna i hårbotten och torkar ut håret vilket leder till att håret börjar överproducera mer fett = fettigare hår = nej tack!

Den naturliga fuktbalansen i håret rubbas men den går att få tillbaka! Jag har nu äntligen tagit tag i saken och beställt ett 100% naturligt och ekologiskt pulverschampo från BodyBazar av märket Eliah Sahil. Schampot är växtbaserat och helt naturligt. Inget Sodium Laureth Sulfath här inte!
Pulverschampo??, kanske du tänker nu. Ja, i flytande schampon behövs konserveringsmedel för att bevara schampot. Det är känt att konserveringsmedel är skadligt för hud och hår. Detta kan lösas genom att använda ett pulverschampo.

Klicka på bilden för att beställa en du också!


Välkommen till Gröna Hemmet!

Här kommer det att skrivas om allt som på ett eller annat sätt kan kopplas till platsen där en stor del av vår vardag utspelas och där vi förhoppningsvis spenderar vår tid allra helst, nämligen hemmet. Mat, bak, inredning, städ, barn, hälsa och mycket mer med fokus på hållbar utveckling för våran miljö och hälsa.

Så vem skriver här då?

Jag heter Tanja, är 24 år, hemmafru och mamma till 2 underbara pojkar födda i mars 2008 och december 2011.
Mitt intresse för miljön rivstartade under en kurs jag gick när jag var yngre om hållbar utveckling, tänk att helt ovetandes om hur våran överdrivna konsumtion och hur många företags vinstgiriga tillvägagångssätt påverkar miljön var jag innan dess! Pinsamt!
Intresset för hälsa har kommit först på senare dagar då jag har insett hur många gifter och konstiga ingredienser de produkter och den mat som jag använder och äter dagligen innehåller. Inte vill jag att varken jag eller mina barn ska stoppa i oss sådant som kan vara skadligt! Jag är en riktig rookie på detta området så alla tips och råd är välkomna!

Så här vill jag inspirera mig själv och andra till en miljövänligare och hälsosammare vardag med mindre giftiga kemikalier och mer naturliga alternativ. Mitt intresse för mat, bak, inredning och barn kommer säkerligen lysa igenom vid sina tillfällen och nej, allt kommer förmodligen inte att vara helt klimatsmart och en del onyttigheter kommer garanterat passera min mun men det viktiga tycker jag är att man hela tiden försöker starta och upprätthålla (!) goda vanor. Babysteps helt enkelt. Som man säger:

"Många bäckar små, bildar en stor å."


Så åt oss hjälpa varandra till en grönare och naturligare vardag! <3

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0