Gör din egen allrengöring


Hittade detta superbraiga klippet! Hur man gör sin egen allrengöring!

Du behöver:
  • Ca 3 dl vatten
  • Ca 1 dl ättika
  • Saft från citron
  • Doftolja (om man vill)
  • 2-3 tsk bakpulver (för grovare smuts som i exempelvis badrum och kök)
Blanda alltihop i en sprayflaska. Klart!

Funkar super! Minst lika bra som "vanlig" allrengöring.

Gör din egen deodorant


Ta dig en titt i skafferiet och kanske kan du göra din alldeles egna giftfria deodorant redan idag!  Jag tog lika mycket av:

  • bikarbonat (eller bakpulver)
  • majsstärkelse (maizenamjöl)
  • kokosolja

Blanda bikaronat och majsstärkelse och rör sedan ner kokosoljan. Klart! Hihi hur lätt som helst.

Bikarbonatet gör inte så att du slutar svettas utan nautraliserar svettlukten så att det inte luktar illa. Man kan ju också undra om det verkligen är så nyttigt att täppa igen svettporerna som många deodoranter gör, de har ju en funktion; att utsöndra gifter och slaggprodukter ifrån kroppen!

Dokumentärtips!

Ännu ett tips på kemikalekunskap, denna gång en dokumentär - Underkastelsen av Stefan Jarl - som handlar om de hundratals kemikalier vi alla bär i vårt blod. Mycket intressant och även skrämmande. På hemsidan finns även några finfina tips på hur man kan undvika dessa kemikalier:

VAD KAN JAG GÖRA SJÄLV?

Grundat på försiktighetsprincipen.

För att undvika direkt exponering
av kemikalier:

• Använd bara kosmetika och hudkrämer utan ftalater och hormonet paraben
• Inga plastleksaker med ftalater till barnen
• Använd nappflaskor i glas (för att undvika Bisfenol A, ett ämne i plast)
• Se upp med det antibakteriella ämnet triclosan i tandkräm, deodoranter
och sportkläder
• Undvik varor med ytaktiva fluorerade ämnen, dvs. smuts- och
vattenavvisande ämnen
• Undvik varor som innehåller bromerade och klorerade flamskyddsmedel, när
det finns nedbrytbara alternativ
• Ställ krav på leverantörernas information
• Köp miljömärkta datorer
• Vädra ofta när du köpt ny dator, tv och andra elektroniska artiklar
För att undvika bekämpningsmedel:
• Handla ekologisk och miljömärkt mat, grönsaker, kött, fisk, ost osv.
• Drick ekologisk mjölk, fil, öl och ekologiskt odlat vin
• Använd kläder av ekologisk bomull, om inte: tvätta innan du använder dem
• Sov i sängkläder av ekologisk bomull
• Följ Livsmedelsverkets rekommendationer om du är fertil kvinna
Andra saker du kan göra:
• Sopsortera ditt avfall
• Handla gärna begagnat
• Ställ krav på din arbetsplats miljöcertifiering
• Och du röker väl inte?
.
• Vädra ofta när du köpt ny dator, tv och andra elektroniska artiklar

För att undvika bekämpningsmedel:

• Handla ekologisk och miljömärkt mat, grönsaker, kött, fisk, ost osv.
• Drick ekologisk mjölk, fil
• Använd kläder av ekologisk bomull, om inte: tvätta innan du använder dem
• Sov i sängkläder av ekologisk bomull
• Följ Livsmedelsverkets rekommendationer om du är fertil kvinna

Andra saker du kan göra:

• Sopsortera ditt avfall
• Handla gärna begagnat
• Ställ krav på din arbetsplats miljöcertifiering
• Och du röker väl inte?

Skumt boktips!


Jag har länge velat läsa "Badskumt" men har inte riktigt haft råd att köpa men så fick jag en riktig snilleblixt: låna på biblioteket såklart! Said and done och nu har jag denna finfina bok här hemma. Lusläste en tredjedel första dygnet och har på känn att resten kommer läsas klart lika fort. Riktigt intressant och skrämmande vad det är för gifter vi kletar på oss själva och våra barn dagligen. -------->Här kan man provläsa boken om man vill!

Jag gjorde ju ett tvärstopp för produkter som jag ej vet vad de innehåller för några månader sedan. Bland de bästa besluten jag tagit! Never again säger jag bara, det finns ju hur många alternativ på skonsamma och naturliga produkter som helst ju som INTE riskerar din hälsa eller skadar människor, naturen och djuren. Jag kan rekommendera bloggen Naturligt snygg för massor med bra tips och recensioner på olika produkter.

Är det någon skillnad på bröd och bröd?

Time is money brukar man ju säga. Och detta stämmer verkligen när det gäller brödindustrin, precis som i alla andra industrier.
Bröd ska ju gärna jäsa bra för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Att jäsa bröd tar tid, så detta har brödfabrikerna löst genom att pressa luft och vatten in i degen med hjälp av höghastighetsmixrar, dubblera jästmängderna samt tillsätta kemiska oxidanter, enzymer och härdat fett. Somliga av de tillsatta ämnerna räknas som "processhjälpmedel" och behöver därför ej ens deklareras!
Riktigt bröd blir ju dessutom gammalt ganska snart efter man gräddat det och därför behövs ännu mer tillsatser för att brödet ska hålla sig snyggt i hyllorna, ofta i över en vecka.
Resultatet blir alltså dom luftiga, smaklösa limporna, fattiga på näring och rika på tillsatser, som vi köper i affären. Även om variationen av bröd i mataffärerna kan verka imponerande så är mer eller mindre alla gjorde på samma sätt och det är mycket svårt att hitta riktigt bröd. Enda garantin för de allra flesta är att baka sitt eget bröd. Fett jobbigt, jag vet, men helt klart värt det.

Ett av mina favoritrecept är Leilas recept på tekakor. Att baka bröd är som sagt inte min favoritsyssla så låt inte bilden skrämma dig! Man kan göra dom mycket finare och mindre brokiga om man anstränger sig lite mer än jag gjort. Goda är dom i alla fall! <3

Here goes the recept på ca 10 st. Jag brukar göra dubbelsats.
  • 5 dl mjölk
  • 4 dl havregryn
  • ½ msk salt
  • 1 msk ljus sirap
  • 150 g smör
  • 25 g färsk jäst
  • 8-9 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Värm mjölken till ca 50 grader och häll sedan i havregrynen, saltet och sirapen. Låt blandningen stå och svälla i ca 20 minuter.
  2. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
  3. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
  4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
  5. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor, cirka 1 cm tjocka.
  8. Nagga dom med en gaffel och jäs under bakduk på plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
  9. Grädda dom i mitten av ugnen i ca 10 minuter.


RSS 2.0